top of page
Search
  • TheBeeStreetTeam

Maak kennis met: Huub Riezebos


Elke maand maken we kennis met een van de leden van de groenclub. Deze maand maken we kennis met Huub Riezebos. Negen jaar geleden zijn Huub en zijn vrouw Monique een eigen thee winkel begonnen in de Nieuwe Oosterstraat. Tijdens een vakantie in Egypte werden Huub en Monique geïnspireerd door de thee en alles wat hierbij kwam kijken. Vanuit deze inspiratie is hun eigen onderneming ontstaan: de wereld van thee.


"Ik maak me zorgen om de klimaatverandering en vanuit dit project en deze straat kunnen we in elk geval een bijdrage leveren."

Wat is jouw rol binnen dit project?

Ik vertegenwoordig vanuit de winkeliersvereniging het Beestreet project. We hadden al een tijdje het plan om de buurt meer leefbaar te maken, dit oosterse deel kent namelijk heel veel historie. De verandering in beleving was al een tijdje zichtbaar en daarom besloten we om hierop in te spelen. Monique en ik hebben hiervoor het initiatief genomen en zo kregen we ook contact met Eileen die ook plannen en ideeën had voor de oosterstraat. We zijn een samenwerking aangegaan en daaruit is Beestreet gekomen. De oosterstraat is een soort promoter geworden voor Beestreet en dat wordt nu steeds meer uitgebreid.


Waarom heb je ervoor gekozen om mee te doen aan dit project?

We zijn begonnen vanuit het oogpunt van de winkeliers. We hebben een avond georganiseerd waarin we alle winkeliers in de omgeving hebben uitgenodigd. Dit was geheel vrijblijvend, ieder die geïnteresseerd was kon aansluiten. In de brainstorm avond hebben we iedereen gevraagd wat zij graag willen en wat ieders wens was. Daaruit kwam dat iedereen het stukje cultuur en vergroening wilde optimaliseren in de buurt. We vinden diversiteit erg belangrijk en laten de ondernemers dat zelf bedenken in samenwerking met de bewoners. Ieder stelt zichzelf de vraag: wat is de toevoeging voor onze straat? Naast de groene straten willen we ook wat meer dingen doen met bijvoorbeeld kunst.


Wat maakt dit project voor jou bijzonder?

Monique: dat je het echt ziet. Met alle bloemen en het groen van de plantjes is het heel zichtbaar.

Huub: het resultaat is heel zichtbaar. Vorig jaar hebben we hier zwermen vlinders gehad. Dat is ook een doel, dat je bijdraagt aan het welzijn van de dieren. Ik maak me zorgen om de klimaatverandering en vanuit dit project en deze straat kunnen we in elk geval een bijdrage leveren. Andere winkelstraten zien dit ook en willen aanhaken. Een goed voorbeeld doet goed volgen.


Wat hoop je te bereiken met dit project?

Ik hoop dat er zoveel mogelijk vergroening gaat plaatsvinden in de hele binnenstad. We kunnen de stad zo meer beleving geven. Mensen moeten meer te zien en meer te beleven hebben. Niet alleen winkels, maar ook horeca en bewoning. Wandel en slenter routes door de binnenstad. Er komen steeds meer dingen bij wat allemaal raak vlakken met elkaar heeft. Alles heeft met duurzaamheid te maken. Door samen te werken kunnen we oplossingen vinden voor problemen in het milieu.


Wat heb je zelf geleerd uit dit project? Welk inzicht heb je gekregen?

Als je kijkt naar vergroening en CO2 dan zie je dat iedereen al op een kleine schaal een bijdrage kan leveren. Ik zeg altijd: wie kan er nou bezwaar hebben tegen groen? Ook lijkt het wel alsof mensen zich vriendelijker gaan gedragen na het zien van al het groen in de straat. Vorig jaar zomer waren er twee jongeren uit Frankrijk zo geschrokken van alle sigaretten op straat dat ze deze zelf zijn gaan opruimen. Hier schrok ik van, als toeristen het vuil in de straten al opvalt dan klopt er iets niet. Zelf het goede voorbeeld geven, dan gaan mensen zelf ook meer opletten om de straat schoon te houden.


"Samen kunnen we de straten schoon houden."

Is er iets wat je onze volgers wilt meegeven?

Ik zou willen meegeven dat voor ieder die een geveltuin wil er mogelijkheden zijn. We hebben een goede samenwerking met gemeente Leeuwarden en op hun website kun je talloze informatie vinden over groen. Een eigen geveltuin is heel gemakkelijk aan te vragen via de gemeente, groot compliment hiervoor aan gemeente Leeuwarden. Daarnaast iets dat ik zou willen meegeven is: ruim je eigen rommel op. Samen kunnen we de straten schoon houden.
Benieuwd naar de rest van de leden van de groenclub? Blijf ons dan volgen! Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram: @Beestreet058.Liefs,


Team Beestreet

118 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


  • Beestreet Instagram
bottom of page