top of page
Search
  • TheBeeStreetTeam

Maak kennis met: Eileen Blackmore

Elke maand maken we kennis met een van de leden van de groenclub. Deze maand maken we kennis met Eileen Blackmore. Zij is de initiatiefnemer van House of Design. Dit is een design lab die projecten initieert en organiseert om duurzaamheid zichtbaar en tastbaar te maken. Met een achtergrond in de kunst en ICT is ze afgestudeerd als regisseur voor kunstprojecten. Eileen houdt ervan om verbindingen te maken tussen verschillende partijen. Ze vindt het mooi om de rol van de creatieve industrie naar voren te halen en negatieve onderwerpen op een inventieve manier aan te pakken en hier een aansprekende oplossing van te laten zien.

“De verandering van de binnenstad gaat steeds meer naar beleving. Samen kunnen we Leeuwarden gezellig maken. “

Wat is jouw rol binnen dit project?

Vanuit een opzet voor een Europees plan ben ik met het idee van de BeeStreet gekomen. Dit sloot perfect aan bij de groene ideeën van Huub om in de Nieuwe Oosterstraat op te pakken.

Ik ben voornamelijk bezig met het verbinden van partijen. Ik verbind ontwerpers, maar bewaak ook de esthetische kant van het project. Ik zorg dat er schoonheid ontstaat en er eenheid blijft. Dit doe ik door bijvoorbeeld te kijken naar de kleuren en aandacht te hebben voor de communicatie. Ik zorg ervoor dat het verhaal goed vertelt wordt. Hierin kijk ik bijvoorbeeld naar welke woorden we gebruiken. Ik vervul als het ware de artistieke rol, een artistiek producent. Ook ben ik verantwoordelijk voor het ontwerp van het project en de processen. Ik zorg er ook voor dat andere partijen betrokken raken zoals scholen en het verhaal door te geven aan stakeholders. Dit zijn onder andere de gemeente, kennisinstellingen, ondernemers, ontwerpers/kunstenaars en het publiek. Ik zorg ervoor dat het concept zichtbaar en vertelt wordt. Ik hoop hierdoor mensen enthousiast te kunnen maken.

Waarom heb je ervoor gekozen om mee te doen aan dit project?

Het idee is eigenlijk bij mij begonnen, de naam Beestreet komt bij mij vandaan. Samen met Huub Riezebos want hij wilde iets doen met vergroening van de Oosterstraat. Wij zijn de grondleggers van Beestreet, wat voorheen Smart Leeuwarden werd genoemd. Ik wou ivm de samenstelling van ondernemers de Oosterstraat graag gebruiken voor een designproject in openbare ruimte. Hierbij wilde ik ontwerpers verbinden aan vergroening en regenwateropslag, technologie verbinden aan een artistieke kant. Op deze manier konden wij een mooie samenwerking aangaan. Het straatniveau was voor ons mooi als laagdrempelig podium. Zo is Beestreet ontstaan en vanuit hier is het balletje gaan rollen.

“ Ik ben heel blij dat je kan zien in dit project dat een hiërarchie echt niet nodig is, een platte organisatie werkt prima.”

Wat maakt dit project voor jou bijzonder?

Dit project is voor mij bijzonder door de fantastische samenwerking. Iedereen is bezig met het grotere belang en iedereen zet evenveel tijd en energie in. Ook staat iedereen in zijn eigen kracht en hebben we allemaal een even belangrijke inbreng, het is heel gelijkwaardig. Ik vind het ook heel tof hoeveel ruimte de gemeente Leeuwarden heeft gegeven voor dit project. Dit is wel bepalend geweest voor het succes. Wat ik ook mooi vind is dat het resultaat van het project zichtbaar is en onze werkwijze aanstekelijk werkt. Zo aanstekelijk dat ook mede door de communicatie het project letterlijk aan het woekeren is. In Groningen komt er een Beestreet 050. Het is een heel mooi voorbeeld van samen sta je sterk en hoeveel je samen positief kan veranderen.

Wat hoop je te bereiken met dit project?

Ik hoop te bereiken dat dit project een voorbeeldfunctie heeft. Dat het laat zien hoe gemakkelijk je samen iets kan doen aan bijvoorbeeld hittestress en regenwater overlast. De verandering van de binnenstad gaat steeds meer naar beleving, samen kunnen we Leeuwarden gezellig maken.

Wat heb je zelf geleerd uit dit project? Welk inzicht heb je gekregen?

Ik heb geleerd om processen de tijd te geven en te laten ontstaan. Ik heb geleerd hoe belangrijk de samenwerking en verschillende spelers zijn. Iedereen is nodig om iets voor elkaar te krijgen en iedereen heeft een belangrijke rol. Alle rollen zijn nodig om de machine draaiende te houden. Ik ben heel blij dat je kan zien in dit project dat een hiërarchie echt niet nodig is, een platte organisatie werkt prima.

“Ik vind het ook heel tof hoeveel ruimte de gemeente Leeuwarden heeft gegeven voor dit project. Dit is wel bepalend geweest voor het succes.”

Is er iets wat je onze volgers wilt meegeven?

Loop maar eens door straten en merk hoe de straten uit stenen bestaan. Visualiseer hoe anders het eruit kan zien door een paar geveltuinen. Als eigenaar van een pand, vraag eens naar de geveltuinen. Ook voor thuis is een geveltuin te realiseren. Ben je een keer met vakantie? Denk dan eens na over oma’s techniek: een wollen draadje in de grond van je plant verbonden met een potje water, dan redt hij het de hele vakantie. Wil je de uitdaging aan gaan? Kijk eens hoe sensoren werken of optie nummer drie: vraag de buren.






Benieuwd naar de rest van de leden van de groenclub? Blijf ons dan volgen! Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram: @Beestreet058.



Liefs,


Team Beestreet



22 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Beestreet Instagram
bottom of page