top of page
Search
  • TheBeeStreetTeam

Maak kennis met: Hayo Galema


Elke maand maken we kennis met een van de leden van de groenclub. Deze week maken we kennis met Hayo Galema uit Leeuwarden. Hayo is werkzaam als binnenstadsmanager voor de Stichting Binnenstadsmanagement Leeuwarden, wat inhoudt dat hij allemaal dingen in de binnenstad coördineert. Met als doel een mooie en bloeiende binnenstad te krijgen. Na een tijdje in Groningen gewoond te hebben kwam hij erachter dat hij in Leeuwarden toch het meeste op zijn plek zit. De gezelligheid en het formaat stad is voor Hayo precies goed. 


Wat is jouw rol binnen dit project?

Mijn rol is dat ik ondernemers bind aan dit project. Ik probeer een verbindende schakel te zijn tussen verschillende partijen. Ik probeer mensen bij elkaar te krijgen. Het zoeken van mensen die passen bij deze doelstelling, de doelstelling die wij samen formuleren. 


“Groen zorgt ervoor dat mensen zich plezierig voelen”

Waarom heb je ervoor gekozen om mee te doen aan dit project?

Ik praat met veel mensen en kom met veel dingen in contact. Ik kies projecten die de stad iets extra’s brengen en die aansluiten bij de doelstellingen van onze stichting. Ik praat met het bestuur en de ondernemers. Als ik merk dat ondernemers warmlopen voor iets dan ga ik daar eigenlijk altijd aan mee doen. Ik kan uit heel veel projecten kiezen om mee te doen. Ik vind Beestreet een heel praktisch en kansrijk project. Er is ook veel samenhang met andere projecten. Zo draaien we nu ook een project waarin we bezig zijn met het verminderen van vervoersbeweging. We willen dat mensen met plezier naar de stad Leeuwarden gaan en dat ze met een recreatief motief de stad in gaan. Minder verkeer op straat, meer groen en een warme sfeer. Dat zijn allemaal elementen die meespelen bij een gezellige toegankelijke binnenstad. Groen is hiervoor heel belangrijk. Groen zorgt ervoor dat mensen zich plezierig voelen. Mede daarom vind ik dit project zo leuk. Het doel is om economische belangen te combineren met dingen als groen. Een mooie circulaire omgeving stimuleert de mens om naar een stad te komen. 


Wat maakt dit project voor jou bijzonder?

Dat het bijzonder is dat het een goede samenwerking is tussen een aantal verschillende partijen. Dat we ondernemers aan tafel hebben, gemeente, ontwerpers. Er is een echte diversiteit qua mensen en kwaliteiten, maar met hetzelfde doel voor ogen. Ik vind het een heel uniek project. De manier van samenwerking vind ik heel bijzonder, dat je met een kleine groep toch dingen bereikt. Praktisch denken en resultaat behalen met elkaar, dat is mijn manier van werken. 


Wat hoop je te bereiken met dit project?

Uiteindelijk hoop ik te bereiken dat we dit project zover krijgen dat we de hele binnenstad door gaan. Het Ruiterkwartier goed aankleden en door de vergroening meer bezoek in de straat krijgen. Dat het groen de stad aantrekkelijker maakt. De winst zit hem hier aan twee kanten. Winst voor de natuur en winst voor de ondernemer. Het is heel mooi als dat gelijk oploopt. 


“Een combinatie van winkels, musea, horeca en sfeer, dat is beleving”

Wat heb je zelf geleerd uit dit project? Welk inzicht heb je gekregen?

Ik leer zelf ook heel veel over groen. Er zitten altijd elementen in die nieuw zijn. Welke plant, plant je waar en waarom? Doordat ik ondernemers warm moet maken voor het aanschaffen van de groene gevels moet ik zelf ook de nodige kennis kunnen overbrengen. Hier leer ik ook veel van en dat vind ik erg leuk. Ik heb gemerkt dat het lastiger is om met grote, landelijke partijen in samen te werken omdat ik ze op afstand ergens van moet overtuigen. Ik leer ook mensen kennen, dat vind ik ook altijd heel belangrijk. Ik heb veel verschillende projecten en daarbij bouw ik in de binnenstad en daarbuiten een groot netwerk op. Een groot netwerk is heel nuttig voor het soort werk dat ik doe. Er is ook genoeg dat ik binnen het Beestreet project leer. Dit zijn dingen als:  het bestrijden van hittestress en wateroverlast. Naast dat ik het leuk en interessant vind verruimt het je blik ook nog eens. Wat wij hebben gemerkt is dat bijvoorbeeld een museumtentoonstelling helpt bij het aantrekkelijk maken van een stad. Mensen willen een combinatie zien. Een combinatie van winkels, musea, horeca en sfeer, dat is beleving. 


Is er iets wat je onze volgers wilt meegeven?

Als allereerste: denk mee. Denk mee over wat jou bijdrage kan zijn in het vergroenen van de stad. Hoe meer mensen gaan zeggen dat iets leuk is, hoe eerder dat gaat gebeuren. Klanten hebben een hele grote invloed op wat er gaat gebeuren. De consument bepaalt het succes van een stad. Als jij klanten wilt moet je luisteren naar de wensen van de klant. Wat voor een stad belangrijk is op het moment is dat het een plek is waar mensen graag komen. Dat is iets waar internet niet tegenop kan. 
Benieuwd naar de rest van de leden van de groenclub? Blijf ons dan volgen! Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram: @Beestreet058.


Liefs,


Team Beestreet

13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Beestreet Instagram
bottom of page